SOKKÖZNAPOK

Él egy nép a Kárpát-medence huzatos, szemetes völgyében és annak peremén körbe.. Most érti, hogy akik felszabadítják, azok igázzák le legjobban. Hajrá demokrácia - most uniós süketelésekkel!!! Mi fejlődik a XXI. században? Értelem, hit, tisztesség, avagy a káosz?

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • szérom1: A józan ész még nem ment el hazulról, csak parkolópályára kerűlt! Ha a közösségi lét zárójelbe tes... (2010.10.13. 08:50) A JÓZAN ÉSZ HALÁLÁRA
  • arvisura: Ami a zenész felmenőket illeti: OV nagypapája állítólag brácsos volt. Ettől még a szakszervezet... (2010.07.18. 16:31) MILLIOMOS "PROLETÁROK"
  • szérom1: Jól megtanúlták a leckét!..."csak kicsiben éri meg tisztességesnek lenni!..." Mindez lépték kérdés... (2010.07.12. 13:29) LOPNAK FÉNYES NAPPAL!!
  • szérom1: Nagyjaink döntései a demokrácia jegyében "EGYETÉRTÉS"-ben, független képviselőink szabad akaratáva... (2010.07.12. 09:58) LEGYEN ÖNMÉRSÉKLET!
  • boriah: ismerek egy Gyöngy Virágot. nekem tetszik a neve :] (2010.07.11. 15:08) NOMEN EST OMEN

2010.06.09. 16:46 arvisura

NOMEN EST OMEN

Amikor még volt hitele a szavaknak, az adott szónak, akkor az emberek jobban meggondolták mi hagyja el a szájukat. Az adott szónak nem egy esetben a fej elvesztése is lehetett a következménye.

Az a név, amit az ember szüleitől örököl és kap, állítólag nem bír különösebb jelentőséggel. A rómaiaknál, a görögöknél (lehet más népeknél is) a név kötelezte a viselőjét. A szerencsétlen névválasztás (közútálatnak örvendő, dicstelen felmenők) a végzetét is jelenthették a viselőjének. Csak példaként említem meg, hogy grófi, nemesi családok tagjai hortobágyi és recski munkatáborokban élvezhették a tökkelütöttek munkás-paraszt hatalmát, ma a veszprémi 56-os hóhér Papp Lajos emberkéje (Szekeres), vagy az Apró Dobrev rabolt vagyon haszonélvezője -hála a félresikerült rendszerváltásnak-  büntetlenül ott vihog a magyar parlamentben.

"Óh erkölcsök, óh idők!!" - szól a klasszikus mondat - napjainkban a főtolvaj szájából.

Igaz nem végtelenül, de felnőtt embernek jogában áll nevet változtatni. Telefonkönyvekben gyakran találkozhatunk meghökkentő családnevekkel, de a külföldi sorozatok hatására és szülők kívánságára ma anyakönyvezni lehet magyartalan, párhónapos sorozatban megismert neveket is. Az a csúcs, ha a vezeték és keresztnév együtt már első hallásra mosolyt csal az emberek arcára. 

 

Pisi László                                 Zsiros B. Ödön
Kandisz Nóra                             Lakatos Marlonbrandó
Somogyi Punci Mihály                 Piros Arany
Skoda Mercédesz                       Kolompár Pamela
Kasza Blanka                             Farkas Piroska
SZOPJÁK JÁNOSNÉ                     Mezeiné Nyúl Mária
Popp Simon                               Gyökér Irén
Csaby Csaba                             Kapp Bea
Pribékné Mosolygós Éva              Bármi Áron
Simon Mihálka Vangelisz              Dr. Puki Gyuláné
Pics Alajos                                Romolhatatlan Rozália
Bugyiné Kurják Krisztina              Szopós Sándor
Galambos Tarzan                       Sutyinszki Pál
Ondóné Emperger Mária              Dr. Buta Ferenc ( tanár )
Szaladósné, Futó Gabriella           Halál Péter
Havasi Gyopár                           Cserepes Virág
Öntöző K. Anna                          Végh Béla
Nyári Napsugár                           Dr. Kontár Alfréd ( baleseti sebész)

 

Nem mondom, hogy mindenkinek csak nagy magyarok, királyok, neves személyek keresztneveit kellene adni minden gyermeknek, és Sándor, József, Gyula, Mari, Róza, Piri, Juli, Éva annyira különleges, de ha valakit Lakatos Pamelának hívnak, akkor tudom hogy cigány származású, sőt az anyuka életkorát is ki lehetne számolni. Olvasgattam a régi magyar nevek Féran oldalait - kb. 1700, már már elfeledett régi magyar nevet találtam. Akkortájt (2-3 ezer éve ?) a gyermek a születésnapjára eső nevek egyikét kapta. Nem tudom mennyire volt jellemző a név a viselőjére, de csak lehetett valami ok, gondoljunk a csillagjegyekre.

1 komment

Címkék: nevek nevetséges keresztnevek


A bejegyzés trackback címe:

https://turoczi.blog.hu/api/trackback/id/tr672069316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boriah 2010.07.11. 15:08:40

ismerek egy Gyöngy Virágot. nekem tetszik a neve :]
süti beállítások módosítása